Llibres per sembrar

A l'escola dels Ralets hi havia una professora que sempre ens deia que si sembraven, recolliríem. No ho deia pensant en sembrar llavors perquè sortissin flors o verdures, no, no, ho deia perquè volia que estudiéssim i que un cop superada una prova estiguéssim satisfets del resultat i d'haver estat temps preparant-nos. Nosaltres no l'enteníem gaire perquè de vegades vèiem que no s'acabava de complir aquesta dita. Potser és millor no creure tant en la fita i més en la intenció, en la il·lusió o en el camí que fa que un petit gest pugui tenir un resultat inesperat. 

Quan la nostra llibretera era petita tenia un llibre que potser va ser el seu primer llibre, el llibre amb què va aprendre a llegir. Aquest llibre tenia un conte que trobava meravellós i que es deia L'arbre dels panellets de Joles Sennell i que parlava de sembrar, però no una llavor qualsevol. 




En aquest conte hi havia un nen, en Cesc, que celebrava el seu aniversari a la tardor. Com a regal va rebre un test on poder sembrar, però el seu professor li va dir que no podria sembrar res perquè no era època i que hauria d'esperar. Per aquest motiu en Cesc va pensar i pensar fins que va tenir una idea: sembraria unes rodonetes fetes amb un paper de diari que tenia i que era molt especial. Malgrat la poca confiança que tenia per part de la seva germana i dels seus pares, ell cuidava del seu test i de les llavors de paper, com si estigués a punt de brotar... 

La sorpresa arribà el dia en què del test va brotar un arbre ben estrany que de fruit tenia panellets de tots els sabors! Qui anava a imaginar-se aquell desconcertant resultat? 



La il·lusió d'en Cesc també la té el recol·lector de pensaments. El coneixeu, oi? Ell és la persona que té un dels oficis més secrets de la ciutat. Cada matí, ben d'hora, passeja pels carrers a la recerca de tot tipus de pensaments: grans, petits, ambiciosos, trapelles, tristos, alegres... Tot i que en senyor Rondinaire (sí, sí, es diu així) prefereix uns pensaments que uns altres, ell els troba i els necessita a tots. Un cop ha acabat la seva jornada, torna a casa on descansa i classifica cadascun dels pensaments. Després els agafa i els planta al seu jardí. Cada matí aquests pensaments floreixen en boniques flors que esclaten per convertir-se en nous pensaments que transformen la ciutat i els seus habitants. Cada matí el senyor Rondinaire tornarà a fer la mateixa tasca, una feina que no tothom pot fer ni tampoc tothom coneix ja que requereix de discreció, atenció i molta paciència


El senyor Rondinaire fa una tasca imperceptible que fa que els pensaments  es transformin i ho fa sense esperar res a canvi. També la nena del llibre Siembra un beso va aconseguir compartir la il·lusió d'un món renovat, amb alegria i amor sense demanar res a canvi. 


Quines coses... Això de sembrar et pot portar per resultats ben diferents segons la llavor que hi planteu. Una cosa: nosaltres hem intentat plantar un arbre de panellets amb llavors de diari, sembrar pensaments i un petó i no hem aconseguit el mateix resultat, però igualment continuarem sembrant esperant que ja sigui el camí o el fruit omplin el nostre cor. 

_________________________

Si voleu conèixer de quins llibre us hem parlat consulteu aquests llibres a la vostra biblioteca, ja que malauradament els llibres que hem triat, excepte Siembra un beso, no es troben disponibles actualment: 

Títol: L'arbre dels Panellets dins de L'arbre dels panellets. Lectures Llengua Catalana. Cicle inicial
Autor: J. Sennell 
Editorial: Barcanova  
Isbn: 84-85.923-11-1
Estat: exhaurit

Títol: L'arbre dels panellets dins de Contes llaminers 
Autor: J. Sennell
Editorial: Baula
Isbn: 84-479-2310-3
Estat: exhaurit

Títol: El señor Gruñón
Autor: Monika Feth
Il·lustrador: A. Boratynski
Editorial: Lumen
Isbn: 84-264-3763-X
Estat: exhaurit

Títol: Siembra un beso
Autor: A. Krause Rosenthal
Il·lustrador: Peter H. Reynolds
Editorial: Oceano Travesía
Isbn: 9786074009590








Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Marcel·lí de Sempé (Editorial Blackie Books)

L'escola. Llibres infantils

L'Àlex i el ratolí de corda, de Leo Lionni, ed. Kalandraka