Lluny, ben lluny d'aquí, de R. Woodworth i Sang Miao, ed. Zorro Rojo






De vegades hi ha dies en què sentim que estem contents, altres enfadats i alguns també tristos. Potser veiem uns canvis que no ens agraden i no acabem de saber què fer o bé, simplement, no tenim un bon dia. Així és com coneixem a la protagonista d'aquest conte intens, tant pels seus colors com per allò que ens explica. A cada nova lectura que fem intuïm per què voldria anar lluny, ben lluny d'aquí, allà on els sentiments es calmen. 


La protagonista de l'àlbum, una nena pèl-roja, expressa el seu estat d'ànim segons com viu alguns dies i què passa a casa seva. L'arribada d'un germanet és un dels motius pels quals la nena se sent en algun moment desplaçada tot i que també sap que és especial quan ella és protagonista a l'escola. El lector intueix a través de detalls, com les sabates o la figura de les ombres,  les discussions dels seus pares, que l'espanten i no li agraden. A diferència del seu germanet, ella pot expressar-se i anar lluny, mentre que ell només pot plorar i esperar que torni la pau.  

Quan hi ha aquests dies que són bojos, tristos i horribles fuig a un món a part, on la creativitat li permetrà canalitzar aquelles emocions i fer una pausa que l'ajudarà a veure, des de la imaginació, què li passa i com, quan torna, el seu món està tranquil i els sentiments de ràbia i tristor desapareixen. 


La porta que obre la nena és a la seva imaginació i, quan està preparada, torna amb il·lusió. Ella demana als arbres la comprensió i els somriures que els seus pares no li poden donar. Allà ella és poderosa i pot entendre que no n'hi ha per tant i que, de vegades, estarà trista, contenta o enfadada i que no passarà res, que és  ben normal. Aquesta porta pot ser, segons cadascú, aquell llibre, aquell pensament o aquella activitat que fa que ens desaparegui la tristor. 

Amb el ressò al personatge de Max d'Allà on viuen els monstres i a l'acompanyant fidel del Petit Príncep, la guineu, aquest àlbum amaga i ensenya detalls que faran que el lector també pugui anar lluny, ben lluny d'aquí.

Només cal que ens calmem i obrim la porta. Preparats?


Ficha tècnica: 

Títol: Lluny, ben lluny d'aquí (català), Lejos, lejos de casa (castellà)
Autor: Rachel Woodworth (text), Sang Miao (il·lustració)
Editorial: Libros del Zorro Rojo 
Edat: a partir de 4 anys 
Isbn: 9788494773310 (català), 9788494884801 (castellà)
PVP: 16€

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Marcel·lí de Sempé (Editorial Blackie Books)

L'escola. Llibres infantils

L'Àlex i el ratolí de corda, de Leo Lionni, ed. Kalandraka