La confiança en un mateix. Libres infantils

Els Ralets sempre volem ensenyar contes que ens agraden i l'altre dia ens vam atabalar una mica quan va caure a les nostres mans un llibre que ens va fer pensar en nosaltres mateixos. Ens vam fer un embolic perquè no sabíem com explicar el problema que té el seu protagonista.



El llibre que ens va causar aquest rebombori no és un altre que Quasi (Ish), de Peter H. Reynolds i publicat per l'editorial Serres. Llegint-lo coneixem a en Ramon, un nen que dibuixa i dibuixa feliç i sense preocupacions fins que el seu germà gran li pregunta què està fent. El comentari que li fa causa a en Ramon una tristesa, una vergonya, una por i un rebuig a tot allò que havia dibuixat fins aleshores i un pànic a continuar dibuixant. La seva germana Maria, però, li demostra que tot el que ell dibuixa pot ser quasi tot el que ell es proposi. 

Aquest impuls que fa la Maria, que consisteix en fer una exposició amb tots els seus dibuixos rebregats, li retorna l'esperança per continuar, sense una altra fi que gaudir, que jugar i dibuixar sense prejudicis. Malgrat la tempesta exterior provocada pel seu germà, en Ramon torna a creure en ell, en el seu món interior, ple de tresors amagats






En Ramon ens recorda una mica el planeta "Algun lloc" que ens explica el llibre de Exploradors emocionals de M.M. Conangla i J. Soler (ed. Parramón). Aquest planeta pateix tempestes, caiguda de meteorits, erupcions volcàniques i moltes coses més, però en algun moment ha de tornar a mirar-se a sí mateix, explorar i trobar les virtuts, els defectes i els valors que, com ell, tots nosaltres amaguem. 

Dins nostre hi ha aquell nucli, un iman que ens manté estables interiorment malgrat els canvis inesperats del món exterior. 
Potser la confiança que retorna s'aconsegueix també gràcies a algú que trobem pel camí i que ens ajuda a recuperar-nos, a tornar-nos a aixecar o a descobrir que cadascun de nosaltres és qui vulgui ser. 





Això mateix li va passar a la Malena, la protagonista de Malena Balena de D. Cali (ed. Zorro Rojo), una nena que viu amb por la classe de cada dimecres per la tarda perquè no li agrada que l'anomenin Malena Balena. El seu monitor de la piscina, preocupat per ella, li explica que nosaltres podem ser qui sentim ser. Des d'aquell moment, des del moment en què pren consciència que pot ser fresca i lleugera com l'aigua, menjapastanagues com un conill o saltadora com un coet, la Malena canvia i comença a caminar segura en cadascuna de les situacions del seu dia a dia. 

Però què passa quan no hi ha manera que sortim del nostre espai per por a allò que no coneixem? Amb aquesta situació els Ralets ens hi trobem molt sovint. Nosaltres som uns petits follets que vivim en una llibreria endreçant i cuidant dels llibres que la nostra estimada llibretera escull amb cura i, quan hem de parlar amb altres follets o conèixer altres llibreries, quioscs o biblioteques, ens atabalem. 

No és tan estrany, doncs, que el famós Koala Kevin (del llibre The Koala who could, no el coneixeu?) no baixi mai del seu arbre australià. En Kevin dorm, llegeix, menja, juga,... Ho fa tot pujat al seu arbre i, malgrat els esforços dels seus companys, mai dels mais els acompanya en els seus jocs, aventures, secrets... 

Ai! Però què passa? Doncs que arriba un moment en què un ocell empipador fa caure l'arbre en què sempre havia viscut tranquil·lament en Kevin. En aquell moment, ell se n'adona que un nou món li dóna la benvinguda i que en aquesta nova situació ell pot ser lliure i feliç



Ja veieu que hem anat saltant i saltant d'un conte a l'altre fent-nos un embolic per trobar la manera de dir-vos que nosaltres, els Ralets, des de la nostra pròpia manca de confiança, volem explicar-vos que, tot i ser difícil, vosaltres i nosaltres necessitem estimar-nos i no tenir por a caure ni a aixecar-se. Si en Ramon, l'Algun lloc, la Malena i en Kevin ho aconsegueixen, per què no nosaltres?

_______________________

Si voleu llegir tranquil·lament els llibres de què us hem parlat podeu preguntar a la vostra llibreria de capçalera o bé a la vostra biblioteca més propera per : 

Títol: Quasi 
Autor: Peter H. Reynolds 
Editorial: Serres 
Isbn: 9788484881789 (ed. català, descatalogada), 9788484881568 (ed. castellà), 076362344X (ed. anglesa)
PVP: 12€


Títol: Exploradors emocionals  
Autors: M.M. Conangla i J. Soler
Editorial: Parramón  
Isbn: 9788434238374 (ed. català), 9788434238367 (ed. castellà)
PVP: 16€

Títol: Malena Balena 
Autor: Davide Cali 
Editorial: Zorro Rojo
Isbn: 9788494437519 (ed. català), 9788492412594 (ed. castellà)
PVP: 12,90€

Títol: El coala que va baixar de l'arbre
Autor: Rachel Bright i Jim Field
Editorial: Baula, Edelvives i Orchard
Isbn: 9788447935758 (ed. català), 9788414011010 (ed. castellà), 9781408331637 (ed. anglès) 
PVP: 10,25€ (aprox.)


I si voleu conèixer més llibres infantils sobre la confiança en un mateix consulteu el nostre taulell de Pinterest a: https://es.pinterest.com/raletsllibres/autoestima-llibres-infantils/



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Marcel·lí de Sempé (Editorial Blackie Books)

L'escola. Llibres infantils

L'Àlex i el ratolí de corda, de Leo Lionni, ed. Kalandraka